Ga naar inhoud

Aannemer denkt dat gedenksteen troep is en gooit die weg


Joshua

Aanbevolen berichten

 

 

a9366d0b-5e1c-3639-8393-9b32eaef0ddc.jpg

 

VARSSEVELD - Bij werkzaamheden rond de herontwikkeling van de zuivelfabriek in Varsseveld is per ongeluk een kunstwerk aangezien voor restbeton en weggegooid. 'De Volharding', zoals de gedenksteen heet net als de fabriek, werd ooit aangeboden door de voormalige melkfabriek aan de inwoners van het dorp. De steen zou een nieuwe bestemming krijgen.
De Volharding is een ronde steen en beeldt een arbeider met melkbussen uit. Maker ervan is Wijnand Schoemaker uit Zelhem. Het kunstwerk markeerde de plek van Coöperatieve Zuivelfabriek De Volharding aan de Boterstraat. Die werd in 1898 gesticht. De laatste eigenaar FrieslandCampina sloot de fabriek in 2012.
Op de plek van de oude fabriek bouwt projectontwikkelaar TB Investments 6 starterswoningen, 8 levensloopbestendige woningen en 4 2-onder-1-kap onderkomens.
De steen werd voor de sloop van de voormalige zuivelfabriek veiliggesteld, meldt mediapartner REGIO8. Bij de laatste fase werd de steen verschoven, waarna een werknemer bij de laatste werkzaamheden het beeld per abuis voor puin aanzag. "We waren op zoek naar de steen, tot een van de mannen aangaf dat hij had gedacht dat het restbeton was", zegt een woordvoerder van TB Investments.
De projectontwikkelaar zit met het weggooien van de gedenksteen in de maag. "We hadden die twee jaar bewaard. De steen zou een nieuwe bestemming krijgen en hierover hebben wij ook gesproken met Het Hofshuus."
Het sloopbedrijf dat de fabriek naar beneden haalde zegt tegen Omroep Gelderland dat hem geen blaam treft. "Wij waren toen al weg."

'De steen was al weg'

Het Hofshuus is de museumboerderij in het dorp. Gesprek blijkt een groot woord. "Ik kreeg een mail van de projectontwikkelaar", zegt secretaris Christa te Lindert van de museumboerderij. "Of de gedenksteen iets voor ons was. Als bestuur moesten we het er nog over hebben en toen bleek de steen al weg."
De gemeente Oude IJsselstreek zegt tegen REGIO8 meerdere keren te hebben aangegeven 'zuinig te zijn' op de gedenksteen vanwege de waarde die het werk van Schoemaker voor het dorp heeft. De woordvoerder van TB Investments baalt ervan: "We realiseren ons dat het een emotionele waarde heeft voor de inwoners. Het is gewoon vervelend en de aannemer zit er ook mee."

 

aangepast door Flieko
  • Haha 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account. Ingelogde leden zien geen advertenties op de site.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Nog geen lid?

    Registreer je nu, of log in met je bestaande account. Ingelogde leden zien geen advertenties op de website.

    Iedereen is welkom!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...