Ga naar inhoud

Ook jij wordt gesurveilleerd door je bank - en straks misschien door álle banken


Divine_will

Aanbevolen berichten

Beluister svp ook de video aldaar!!


 

 

Banken mogen de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten, als het aan het kabinet ligt. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de optie geven om transactie- en klantgegevens massaal uit te wisselen, om witwassen op te sporen. Elke bank surveilleert haar klanten nu al individueel. Maar dat gaat weleens fout, met nare gevolgen. Daarom vrezen critici dat het wetsvoorstel leidt tot een ‘bancair sleepnet’ dat het moeilijker maakt om klant te worden bij een bank. 

Het is moeilijk voor te stellen dat Ruud Zonneveld crimineel geld witwast. Hij is een ‘nette spaarder’, zegt hij zelf, die zijn salaris niet in crypto of in contanten steekt maar op de bank bewaart - ING, in zijn geval. Hij begrijpt dan ook niet waarom zijn vrouw en hij achtereenvolgens bericht hebben gekregen van ING. Of ze willen vertellen hoeveel vermogen ze in totaal hebben. En waarom heeft Ruud het afgelopen jaar duizenden euro’s betaald aan de Albert Heijn bij hem in de buurt? (Het antwoord: boodschappen.)

Als Ruud niet voldoende antwoord geeft op de vragen van ING, kan dat ‘gevolgen hebben voor de bankrelatie’, waarschuwt de bank. Ruud vreest dat hij geen klant mag blijven. Daarom stuurt hij de informatie waar ING om vraagt, ook al vindt hij het ‘belachelijk’ dat hij zo wordt doorgelicht. ‘Ik vind het een hele vreemde gang van zaken zoals de ING met de klant omgaat,’ zegt hij.

ING, Rabobank, ABN Amro, enzovoort: elke bank surveilleert

Ruud is niet alleen. Radar sprak verschillende klanten die tegen witwascontroles van hun banken aanliepen. (Hun verhalen zie je hierboven; de reacties van ING, bunq en SNS kun je hier lezen.)

Elke bank is namelijk verplicht om de transacties van haar klanten te controleren, om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Als een bank een transactie ‘ongebruikelijk’ vindt, dan kan ze de klant om verantwoording vragen, zoals bij Ruud. De bank meldt de in haar ogen ongebruikelijke transacties ook bij de Financial Intelligence Unit, die onder het ministerie van Justitie valt. De FIU beslist of een transactie verdacht genoeg is om door te spelen aan de politie. 

De bank mag ondertussen zelf beslissen of ze de klant met de ongebruikelijke transactie nog wel betrouwbaar vindt. Zo niet, dan kan de rekening geblokkeerd worden of de klant zelfs helemaal weggestuurd. (Al kan de bank particuliere klanten niet zomaar wegsturen, omdat iedereen recht heeft op een zogenaamde ‘basisbetaalrekening’.) 

 

Lees verder op:

 

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/ook-jij-wordt-gesurveilleerd-door-je-bank-en-straks-misschien-door-alle-banken/

 

Als God's woord binnenkomt geeft het licht;
Het geeft begrip en inzicht aan de eenvoudigen (Psalmen 119:130)


 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit begint helemaal eng te worden. Je hoort meer en meer verhalen van mensen die slachtoffer worden van de vragenterreur van banken.

Maar, eigenlijk is het de overheid, want die maakt van banken onbetaalde wetsdienaren die misdaden moeten opsporen.

Hoewel ik het donkerbruine vermoeden heb dat dit alles maar heel weinig met misdaad te maken heeft, maar alles met controle.

  • Mee Eens 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account. Ingelogde leden zien geen advertenties op de site.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Nog geen lid?

    Registreer je nu, of log in met je bestaande account. Ingelogde leden zien geen advertenties op de website.

    Iedereen is welkom!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...